Stjärnborgs

En plats där vi ser på hela människan

Historien om Pilates

Pilates utvecklades i början av 1900-talet av tysken Joseph Pilates och är en träningsform där andning kombineras med muskelarbete. Som barn led Joseph av flera olika sjukdomar som astma, reumatisk värk och engelska sjukan. Han försökte stärka sin hälsa genom att läsa på om kroppens anatomi och om österländsk och västerländsk träningslära. Han kombinerade också inslag av kampsport, dans, gymnastik, meditation, styrketräning och konditionsträning till en träningsform och vid femton års ålder var han helt frisk. Han kallade sin träningsform för ”The Art of Contrology”.

 

Joseph kom sedan att träna både detektiver på Scotland Yard och interner på ett fängelse. När Spanska sjukan utbröt 1918 så kunde han se att ingen av hans tränande klienter dog. Joseph ansåg att detta var klara bevis på träningsformens effektivitet. År 1926 emigrerade han till New York där han träffade sin fru Clara. De startade tillsammans ett gym för pilatesträning. Gymmet låg i samma lokal som New York City Ballet vilket gjorde att många av dansarna blev Josephs klienter och ryktet om träningseffektivitet spreds snabbt.

 

Pilates sprids över världen
Efterhand som att ryktet om den effektiva träningsformen spred sig så blev den allt mer populär. Speciellt populär blev den bland dansare, skådespelare, gymnaster och elitidrottare. Detta eftersom ett starkt centrum, power house, bra rörlighet, kroppskontroll, balans och smidighet är särskilt viktigt för dessa yrkesgrupper.Historien om Pilates 2

 

Utövarna såg tydligt hur deras resultat förbättrades samt att de inte like frekvent drabbades av skador. I takt med att ryktet om träningsformens effektivitet spred sig så kom flera av utövarna att utbilda sig till pilatesinstruktörer. Detta så att de skulle kunna träna var som helst i världen och för att kunna föra träningsformen vidare. Flera öppnade även egna pilatesstudios. Idag tränas pilates av miljontals människor över hela världen både på gym och i särskilda studios. Träningsformens popularitet fortsätter dessutom att växa.

 

Hur fungerar Pilates?
Tanken bakom Pilates är att om man använder kropp och sinne tillsammans så stärker man de djupa hållningsmusklerna. Detta leder till att man rättar till muskulär obalans, förbättrar hållningen och skyddar ländryggen samtidigt som det ger rörlighet för hela kroppen. Alla rörelser utförs i takt med andningen och i ett kontrollerat tempo vilket kräver både koncentration, muskulär styrka, rörlighet, balans och koordination. Allt för att skapa en kropp som är stark, funktionell och rörlig. Med sina otroliga kunskaper om människokroppens funktioner och behov så har Joseph Pilates skapat en träningsform som passar alla och som kan tränas oavsett ålder, skador och kroppsform.

facade