Stjärnborgs

En plats där vi ser på hela människan

Hälsofördelar med pilates

En relativt ny träningsform, som bildades på 1990-talet men som redan har blivit mycket populär och etablerad, är pilates. En anledning till att den har blivit så populär är att den medför en rad olika hälsofördelar som alla bidrar till en bättre hälsa överlag.

En av pilates viktigaste hälsofördelar i dagens samhälle, då många tillbringar mycket tid framför datorn, är att det ger bättre hållning. Om du till exempel sitter mycket framför datorn kan pilates vara en bra träningsform för dig. En vanlig anledning till dålig hållning är nämligen att muskulaturen som ska stödja rygg och nacke är svag, vilket kan leda till problem som huvudvärk och smärta i just rygg och nacke. När man tränar pilates bygger man upp styrkan i dessa muskler på ett varsamt sätt. En hälsofördel som följer med bra hållning är att andningen och blodcirkulationen förbättras.800px-Pilates_Teacher

Självklart är det också en hälsofördel i sig att kroppens muskler stärks, och i pilates tränar man inte bara musklerna i rygg och nacke, utan i hela kroppen. Träningen är utformad så att flera muskelgrupper tränas samtidigt i varje övning, och rörelserna utförs mycket långsamt och kontrollerat. Det är denna kontroll som gör pilates till ett skonsamt sätt att stärka kroppen och tona musklerna. Tack vare att varje övning upprepas många gånger blir kroppen inte bara stark, utan också uthållig av pilates.

Många lever idag hektiska liv, och stress blir ett allt vanligare problem. Pilates har fördelen att det är en fysiskt krävande träningsform, samtidigt som man fokuserar på andning och mindfulness på samma sätt som i yoga. Pilates kan därför bidra till att minska stress.

Slutligen är pilates en mycket bra träningsform för dig som vill bli rörligare och smidigare, eftersom stretchande rörelser är en del av träningen. Till skillnad från i yoga, där man håller en position statiskt under lång tid, utförs dock stretchningarna i pilates dynamiskt, det vill säga man håller sig i rörelse hela tiden. Detta medför den fördelen att musklerna är uppvärmda vid stretchningen, vilket många upplever som lättare.

Det finns med andra ord många anledningar att börja träna pilates. Även om bara en av dessa fördelar är relevanta för dig, kommer du att märka stor skillnad i din mentala och fysiska hälsa överlag om du tränar pilates regelbundet.

facade